Coraz bardziej świadomi jesteśmy tego co jemy i to bardzo
dobrze. Często zachłystujemy się
nieznanymi nam dotąd produktami pochodzącymi z innych krajów jak np. spirulina,
jagody acai czy goji, algi, quinoa, orzechy kakaowca, nasiona chia i wiele
innych produktów, które znaleźć możemy tylko w specjalistycznych sklepach ze
zdrową żywnością.
Ale przecież my Polacy nie
gęsi i swoje superfoods też mamy. Zapominamy, że te nasze polskie proste i
tanie produkty są najlepszym i najwartościowszym pożywieniem pochodzącym z
naszej strefy klimatycznej, sezonowe i to one powinny być podstawą codziennej
diety.
Naszym polskim bardzo wartościowym warzywem jest burak . To
jest nasze superfood!
Jak często je jecie?
A wiecie, że znajdziemy w nich cały
wachlarz witamin i minerałów takich jak: witamin z grupy B, witaminę A i C,
potas, sód, żelazo, magnez, cynk, wapń, fosfor, miedź, chlor, mangan, kobalt,
oraz rzadziej spotykane pierwiastki w świecie roślin jak cez, rubid, bor, lit.
Jedząc buraki nie martwicie się o przytycie, są
niskokaloryczne (tylko 38 kcal w 100 g produktu) i naturalnie słodkie.
Najlepiej spożywać je
na surowo, wtedy nie tracą swych cennych składników podczas gotowania.
Sok ze świeżo wyciśniętego buraka pomaga właściwie na
wszystko.
1. Wpływa na oczyszczenie organizmu
2. Zwiększa ilość krwi i oczyszcza ją,
sprawiają, że jest lepiej nasączona tlenem
3. Doskonale nawadnia i wpływa na
zachowanie równowagi elektrolitowej
4. Normuje ciśnienie, pomaga zarówno
w przypadku wysokiego jak i niskiego ciśnienia
5. Wzmacnia wyczerpany organizm po
chemioterapii
6. Pomaga w problemach z układem
pokarmowym począwszy od wrzodów, skończywszy na hemoroidach
7. Zawiera mnóstwo błonnika, który
przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Pomaga 8. również w odchudzaniu
J
9. Przyczynia się do poprawy zdrowia
psychicznego, prawdopodobnie przez zawartość litu.
10. Polecany jest dla kobiet
spodziewających się dziecka i już będących w ciąży poprzez wysoką zawartość
kwasu foliowego
11. Szklanka soku to wspaniały dopuszczalny
doping dla każdego sportowca J
związki azotu zawarte w burakach zwiększają wydolność i wytrzymałość. Pomaga
również pozbyć się zakwasów
12. Ma zdolności hamowania i cofania
komórek rakowych. Zawierają antocyjany i przeciwutleniacze, które zwalczają wolne
rodniki
13. Ma działanie grzybobójcze, może
uchronić od choroby, a na pewno złagodzi objawy przeziębienia i grypy
14. Działa silnie zasadotwórczo. Znaczna
część zjadanych przez nas produktów (mięso, pieczywo, słodycze, makarony)
zakwasza nasz organizm. Jest to naturalny lek na zgagę
15. Pomaga uzyskać lśniące włosy,
gładką skórę i mocne paznokcie
Najsmaczniejszy i najprostszy sok z burakiem to:
- 4 jabłka
- 4 marchewki
- 2 buraki
- woda
Potrzebować będziemy wyciskarkę wolnoobrotową lub ewentualnie sokowirówkę.
Obrane i pokrojone marchewki oraz buraki i jabłka ze skórką wrzucamy do
wyciskarki. Do gotowego soku dolewamy
wody wg uznania i wszystko razem mieszamy.
A koktajl to:
- 1 burak
- 1 małe awokado
- 1 mały dojrzały banan
- 2 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
- sok z cytryny lub pomarańczy do smaku
Do naczynia miksującego wrzucamy obrany burak, awokado i banan. Wlewamy 1 szklankę mleka i miksujemy,
następnie dolewamy resztę mleka, chwilę
jeszcze miksujemy i doprawiamy sokiem z cytryny lub pomarańczy wg uznania.
Na zdrowie!
Uwaga! Buraki zawierają sporo cukru, co może spowodować
gwałtowne podniesienie poziomu cukru we krwi. Muszą na niego uważać
diabetycy. Zawierają też szczawiany,
które nie są wskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową czy reumatyzm. To
nie oznacza, że te osoby nie mają go jeść w ogóle. Najlepiej wsłuchać się w
swój organizm, on sam nam podpowie ile i czego potrzebuje.
Ciąg dalszy na temat buraka nastąpi :-)
burak to akurat jedno z moich ulubionych warzyw i bardzo często gości u mnie w kuchni
OdpowiedzUsuń