O zdrowych przekąskach
pisałam już wcześniej a tym razem będzie wyłącznie o migdałach.
To przekąska, którą warto włączyć do swojego jadłospisu i
podjadać pomiędzy posiłkami.
Migdały znajdują się w grupie najbardziej odżywczych
produktów. Mają aż 20 % białka, dlatego powinny je często
spożywać osoby na diecie bezmięsnej ale oczywiście nie tylko ta
grupa. Migdały są też świetnym źródłem
nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika
oraz kopalnią składników mineralnych. 100 g migdałów zawiera
ok. 270 mg magnezu, co zaspokaja ok. 60 proc. dziennego
zapotrzebowania na ten pierwiastek a także wiele wapnia, cynku,
potasu, fosforu. Migdały to źródło witamin, szczególnie E, z
grupy B (w tym witaminy B2, B3, B6, kwasu foliowego), zawierają
również fenyloalaninę - aminokwas, który korzystnie wpływa na
układ nerwowy.
Migdały są produktem
kalorycznym (100 g migdałów to ok. 590 kcal), w
50 proc. składają się z tłuszczu ale to ten zdrowy tłuszcz a
wiadomo, że wiadra migdałów nikt naraz nie zje dlatego sięgajmy
po nie chętnie.
Migdały dobre dla
serca
Migdały zmniejszają
ryzyko cukrzycy
Migdały sposobem na
odchudzanie
Powie ktoś co za bzdury!
Z jednej strony są kaloryczne a z drugiej mają wpływ na naszą
sylwetkę??? Tak! Jedzone z umiarem, migdały nie powodują wzrostu
wagi, a nawet sprzyjają redukcji tłuszczyku na brzuchu i nogach
(dowiodły tego badania uczonych z Pennsylvania State University,
którym poddano osoby otyłe - miały one za zadanie przez trzy
miesiące spożywać porcję migdałów). Migdały
hamują głód i zapewniają uczucie sytości na długo. Jest to
rezultat obecności zdrowych tłuszczów, błonnika i białka.
Migdały mają dobry
wpływ na mózgu
Warto przegryzać migdały gdyż mają doby wpływ na
mózg a to za sprawą witamina E, która wzmacnia połączenia między
neuronami. Dzięki temu zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i chroni
komórki mózgu przed uszkodzeniem oraz pobudza proces tworzenia się
nowych. Duże znaczenia dla układu nerwowego ma również witamina
B2, którą zawierają migdały. Wzmacnia ona pamięć i koncentrację
a fenyloalanina - aminokwas, korzystnie wpływa na funkcje poznawcza
oraz nasz nastrój.Migdały mają dobry wpływ na odporność i wzrok
Warto wzmacniać nasz układu immunologiczny by uniknąć grypy i przeziębienia porcją migdałów. Spożywanie ich także przyspieszyć może gojenie się ran i zmian trądzikowych oraz poprawić kondycję włosów i paznokci a to za sprawą sporych ilości cynku oraz witaminy B2. Witamina ta ma też znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wzroku - chroni bowiem przed zaćmą.Jak jeść migdały
Najlepiej jadać je na surowo wcześniej namoczone w wodzie by z łatwością zdjąć z nich skórkę.
Migdałów
nie powinno się poddawać wysokiej temperaturze. Prażenie,
pieczenie i gotowanie niszczy wiele substancji odżywczych, w tym
witaminę E, ale też sprawia, że zdrowe nienasycone kwasy
tłuszczowe przekształcają się w szkodliwe tłuszcze trans.
Migdały lepiej jadać bez skórki. Skórka migdałów zawiera błonnik i witaminę E, ale też obecny w niej jest kwas fitowy, który zmniejsza przyswajalność wielu substancji odżywczych, m.in. magnezu, wapnia i żelaza.
Przepis na mleko migdałowe
- garść migdałów
- 2 szklanki wody przegotowanej lub przefiltrowanej
- szczypta soli himalajskiej
- 4 – 6 daktyli suszonych
Migdały jak wyżej wspomniałam moczymy w wodzie minimum 2 godziny, żeby skórka dobrze zeszła. Daktyle też należy namoczyć w lekko ciepłej wodzie aby zmiękły. Najlepiej kupić niesiarczkowane a po namoczeniu sprawdzić czy nie mają w środku resztek pestek. Po tym czasie migdały obieramy ze skórki. Do naczynia miksującego najlepiej wysokoobrotowego wrzucamy obrane migdały, odsączone z wody daktyle, szczyptę soli i część wody, tak około ½ - ¾ szklanki. Wszystko miksujemy przez chwilę, zależy to od mocy urządzenia a następnie dolewamy resztę wody i jeszcze miksujemy. Gotowe mleko przecedzamy przez sitko i cieszymy się smakiem zdrowego mleka. Smacznego! :-)
nawet nie wiedziałam, że takie się pije :)
OdpowiedzUsuńaż jutro wypróbuję ten przepis, koniecznie
Smacznego i zdrowego :-)
Usuń