Dynia:
- jest źródłem „dobrych”
węglowodanów, takich które szybko nie
podnoszą poziomu cukru we krwi;
- działa przeciwzapalnie;
- zawiera beta-karoten, niezbędny dla
zdrowia oczu;
- zawiera L tryptofan, który powoduje, że czujemy się szczęśliwi,
zapobiega depresjom i stanom przygnębienia w okresie jesienno-zimowym;
- jest
doskonałym źródłem błonnika;
- działa uodparniająco;
Dziś przepis na prosty dwuskładnikowy
pudding śniadaniowy lub deser, jak kto woli.
Będziemy
potrzebować:
-
dynię i bardzo dojrzałe mango
Dynię
obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Będziemy ją piec więc potrzebujemy blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na niej dynię i wkładamy do nagrzanego
do 180oC piekarnika i pieczemy do miękkości. Po 20 – 25 min. warto
sprawdzić widelcem czy już miękka. Mango
obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gdy dynia jest już miękka wyjmujemy ją z
pieca i odstawiamy do ostudzenia, a następnie łączymy z mango i miksujemy
blenderem na gładki mus. Może być to
całościowe danie lub baza do innych śniadaniowych przepisów lub słodkości.
Smacznego! ;-)
Bardzo fajne połączenie dyni z mango :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu,
DaisyLine