Kalafior z sezamem i koperkiem - kobietaiecozycie.blogspot.com |
Wiosną i latem największą ochotę mamy na dania lekkie,
kompozycje z warzyw i owoce. O tej porze roku nie może zabraknąć na polskim
stole kalafiora i koperku, którego ja teraz szczególnie sypię obficie na ziemniaki i
dodaję do zup. Kalafior z sezamem i koperkiem może być sam w sobie daniem, bo
jest bardzo syty, można go dodać do drugiego dania obiadowego, dorzucić do
sałatki lub wziąć ze sobą do pracy w
pudełku do żywności tzw. lunchbox. Warto
więc od razu zrobić większą porcję.
Będzie nam potrzebne:
- 1 lub 2 kalafiory
- 2 jajka
- bułka tarta
- ziarna sezamu
- koper
- sól himalajska lub morska, pieprz
- masło klarowane do smażenia
Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie lub najlepiej na parze do
miękkości al dente czyli nie bardzo miękki bo będzie nam się rozwalał. Po
ugotowaniu chwile ostudzić i następnie obtaczamy go w roztrzepanym z sola i
pieprzem jajku, potem w bułce tartej zmieszanej razem z sezamem najlepiej pół
na pół. Roztapiamy na gorącej patelni masło klarowane i smażymy na złoty kolor. Doprawiamy do smaku sola
i pieprzem, na koniec obsypujemy koperkiem. Smacznego!:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz