Alkaliczna kolacja - kasza jaglana z owocami - kobietaiecozycie.blogspot.com |
Dania
alkalizujące dobrze wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego,
jelit i poprawiają samopoczucie. Utrzymują na odpowiednim poziomie pH
krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko zachorowalności na raka, choroby serca i otyłość.
Wiosna to dobry moment aby nasz jadłospis urozmaicić również w dania alkalizujące.
Porcja na 3 osoby
- 1 mango
- 2 kiwi
- 1 jabłko
- łyżka masła klarowanego
- miód
- sól morska
Kaszę jaglaną opłukać zimną wodą i przelać
wrzątkiem. Gotować w 2,5 szklanki wody na małym ogniu około 15 min. aż
kasza wchłonie wodę, dodając szczyptę soli i łyżkę masła klarowanego.
Kaszę po ugotowaniu ostudzić i rozłozyć na talerze. Obsypać po wierzchu
pokrojonym w kostkę mango, kiwi i jabłkiem ze skórką. Delikatnie polać
odrobiną miodu. Smacznego!;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz