Pieczone marchewki - kobietaiecozycie.blogspot.com |
Składniki:
- marchewki
- sól himalajska, pieprz
- czarnuszka
- olej ryżowy
Marchewki najpierw pozbawiamy pestycydów mocząc je w sodzie wg metody, którą podałam w poście http://kobietaiecozycie.blogspot.com/2016/03/usuwanie-szkodliwych-bakterii-i.html
Następnie obieramy i kroimy na pół lub jeszcze cieniej gdy są grube. Rozkładamy je na blasze przykrytej papierem do pieczenia, smarujemy pędzelkiem lub lekko oblewamy olejem ryżowym. Jest do tego najlepszy bo nie ma smaku więc nie zmieni smaku marchewkom i nadaje się do pieczenia w wysokich temperaturach.
Posypujemy lekko solą himalajska, pieprzem i czarnuszką.
Wstawiamy do pieca na 200 st. C i pieczemy do momentu aż będą miękkie. Około 30 min. można po wyłączeniu pieca jeszcze je w nim pozostawić.
Smacznego!;-)
Wygląda apetycznie. Może kiedyś wypróbuje ten przepis.
OdpowiedzUsuń