czwartek, 3 marca 2016

Usuwanie szkodliwych bakterii i pestycydów z owoców i warzyw

Usuwanie szkodliwych bakterii i pestycydów z owoców i warzyw; jak pozbyc się pestycydów z warzyw i owoców, usuwanie bakterii octem; usuwanie pestycydów sodą kuchenną
Bycie eco najlepiej rozpocząć od swojego organizmu i zadbać o to aby go nie obciążać  toksynami, których pełno w naszym życiu. Nie na wszystko mamy wpływ ale nie mówmy, że nie mamy wpływu w ogóle na to co jemy, co używamy na co dzień dogadzając swojemu ciału wewnętrznie i zewnętrznie.
Zacznijmy od tego, aby jeść czyste owoce i warzywa, pozbywając się z nich bakterii i pestycydów.
Sposób jest tani i prosty. Na początku może to wydawać się uciążliwe ale warto spróbować, potem to stanie się tak zwyczajnym mechanizmem, że świadomie nie zjemy owoców lub warzyw wcześniej ich nie oczyściwszy z chemii.
Na początek zaopatrzmy się w duże opakowania sody oczyszczonej tzn. kilogramowe i kwasku cytrynowego.
1 kg sody oczyszczonej można kupić za 5 – 7 zł np. na allegro.
1 kg kwasku cytrynowego to koszt ok. 8 – 10 zł lub ocet jabłkowy 1 litr 12 zł, ale kwasek wystarczy na dłużej i jest tańszy.
Pierwszy krok → zaczynamy od usuwania bakterii – woda odczyn kwaśny
Na 1 litr wody sypiemy 2 łyżki kwasku cytrynowego lub 1/2 szklanki octu jabłkowego.
Moczymy warzywa i owoce około 2-3 min.
Drugi krok → usuwamy pestycydy – woda odczyn alkaliczny
Na 1 litr wody sypiemy 1 łyżkę sody oczyszczonej i moczymy również 2-3 min.
Tak oczyszczone warzywa i owoce płuczemy czystą wodą. I gotowe!
W ten sposób gdy nie stać nas na ekologiczne warzywa i owoce lub nie mamy do nich dostępu możemy, zajadać z marketu, bo lepiej zjeść takie oczyszczając je, niż nie jadać w ogóle tłumacząc się, że są pryskane i niezdrowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz