piątek, 4 marca 2016

BATATY PIECZONE alternatywa dla frytek

                                                                                                                                                                                           
Masz ochotę na frytki? Upiecz bataty - czyli słodkie ziemniaki a Ameryki Południowej.

Składniki:
- bataty
- sól, pieprz
- czerwona papryka, tymianek (opcjonalnie)
- zdrowy olej (ryżowy, rzepakowy)

Umyj, obierz i pokrój bataty w paski około 1 cm grubości. Włóż do miski, polej olejem, dopraw solą i pieprzem.

Wszystko wymieszaj tak aby każdy batat był w oleju. Wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 200 st. C rozłóż bataty na całą blachę i piecz 30 min.
Smacznego! ;-)
Wartości odżywcze ugotowanych batatów bez skórki (w 100 g)

Wartość energetyczna - 76 kcal
Białko ogółem - 1.37 g
Tłuszcz - 0.14 g
Węglowodany - 17.72 g (w tym cukry proste 5.74)
Błonnik - 2.5 g

Witaminy
Witamina C – 12.8 mg
Tiamina – 0.056 mg
Ryboflawina – 0.047 mg
Niacyna - 0.538 mg
Witamina B6  - 0.165 mg
Kwas foliowy -  6 µg
Witamina A – 15740 IU
Witamina E – 0.94 mg
Witamina K - 2.1 µg

Minerały

Wapń – 27 mg
Żelazo - 0.72 mg
Magnez - 18 mg
Fosfor - 32 mg
Potas - 230 mg
Sód – 27 mg
Cynk - 0.20 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz