niedziela, 6 marca 2016

KASZA JAGLANA Z OWOCAMI

KASZA JAGLANA Z OWOCAMI, przepis na zdrowe śniadanie, kasza jaglana królowa kasz, alkalizujace jedzenie
Kasza jaglana jest nazywana Królową kasz gdyż jako jedyna działa na nasz organizm alkalizująco, dzięki czemu oczyszcza z toksyn, działa antydepresyjnie, antyrakowo, wzmacniając układ odpornościowy. Jej jedzenie szczególnie dobre jest podczas przeziębienia gdyż usuwa z organizmu nadmiar śluzu.
Nie zawiera glutenu więc jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej, ma za to dużo białka, witamin z grupy B oraz cennych aminokwasów, minerałów takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo, antyoksydantów oraz  lecytynę.


Składniki:
dla 3 osób
- 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
- 3 duże jabłka
- 1-2 banany
- garstka żurawiny
- garstka rodzynek
- miód

Żurawinę i rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, żeby zmiękły godzinę wcześniej. Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, żeby zniwelować goryczkę, wylać i nalać świeżą do gotowania. Gotować 15 min. w lekko osolonej wodzie, można dodać odrobinę masła klarowanego. Po ugotowaniu odstawić, pokroić obrane jabłka w małą kosteczkę a banany w talarki.
Nałożyć na talerze kasze ozdobić pokrojonym jabłkiem, bananem oraz żurawiną i rodzynkami, a następnie polać cienko miodem.
Smacznego!;-)

1 komentarz: