Komu
znudziły się kanapki do pracy to teraz wiosną jest najlepszy moment aby
poeksperymentować z lunch boxami. Coraz
więcej dobrodziejstw natury będzie pojawiać się z każdym miesiącem więc warto
je wrzucić do pudełka i zajadać się nimi przez cały dzień pracy.
Moja propozycja na dziś to mix tego co było w domu:
- mix sałat z roszponką
- rzeżucha
- ogórek świeży
- papryka czerwona
- oliwki
- słonecznik
- sezam niełuskany
A do tego słodko-kwaśny domowy dressing:
- ocet jabłkowy
- olej zimno tłoczony
- miód naturalny
- ulubiona musztarda
- szczypta soli himalajskiej i pieprzu
Wszystkie
produkty wrzucamy do lunch boxu w proporcjach jakich chcecie, po prostu trochę
tego trochę tego ;-) i w małym słoiczku przygotowujemy dressing. Tak około 2
łyżki oleju np. rzepakowego zimno tłoczonego, ryżowego itp. wlewamy do
słoiczka, dodajemy około łyżkę octu jabłkowego, łyżeczkę miodu np. lipowego lub
gryczanego i ½ lub max 1 łyżeczkę musztardy. Na koniec dosypujemy odrobinę soli
i pieprzu i mieszamy na jednolitą masę. Polewamy nią naszą sałatę i lekko
mieszamy. Smacznego!:-)
Też często sobie robie takie boxy do pracy. Są smaczne, pożywne i zdrowe
OdpowiedzUsuń