czwartek, 3 marca 2016

Fastfood? NIE! Superfood!

Superfood; Awokado Koktajl z awokado i mango Pasta kanapkowa z awokado Czekoladowy mus z awokado
Część 1
Awokado
Owoc ma gruszkowaty kształt i kremowo zielonkawy miąższ. Uprawiane jest głównie w Ameryce Północnej, Afryce, Azji i południowej Europie. Dojrzały owoc doskonale się rozsmarowuje i znajduje różnorodne zastosowanie w kuchni.
A do tego ma szerokie właściwości przeciwzapalne, doskonałe źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza w profilaktyce antynowotworowej. Neutralizuje wolne rodniki, a tym samym zmniejsza uszkodzenia komórek.
Regularne spożywanie poprawia funkcjonowanie mózgu, zwiększa pamięć i koncentrację.
Pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
Zalecany kobietom w ciąży ze względu na kwas foliowy.
Zawiera luteinę antyoksydant, który chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzący do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Polecane jest dbającym o wygląd skóry, gdyż pobudza produkcję kolagenu, który zapobiega zmarszczkom.
W 100 g owocu awokado znajdują się 221 kalorii, 6,3 g błonnika, 23,5 g tłuszczy jednonienasyconych, 1,9 g białka oraz witaminy A, B1, B2, C, E, PP, K, H i kwas pantotenowy, wapń, potas ( 35% więcej niż banan) i fosfor.
Najlepiej jeść je, gdy są miękkie, a skórka jest wolna od plam i zasinienia. Wtedy daje się smarować jak masło i może być jego zamiennikiem.
Po przekrojeniu warto polać sokiem z cytryny bo miąższ ciemnieje pod wpływem powietrza.
Awokado samo w sobie jest mdłe i bez konkretnego smaku należy je odpowiednio doprawić.
Przepisów i możliwości jest mnóstwo.
Ja przedstawię 3 propozycje z użyciem awokado do picia, do chleba i jako deser.

Koktajl z awokado i mango

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 mango,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 0,5 szklanki zimnego mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Awokado i mango obierz ze skórki, pokrój, polej sokiem z cytryny. Dodaj mleko i miód. Zmiksuj i gotowe.

Pasta kanapkowa z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny odrobina do smaku
  • nataka pietruszki do posypania po wierzchu

Przygotowanie:

Obierz awokado ze skórki, pokrój, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz sól i pieprz, zmiksuj blenderem i gotowe. Na kanapce posyp natką pietruszki.

Czekoladowy mus z awokado

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżeczki karobu,
  • 2-3 łyżki syropu klonowego,
  • 2 łyżki mleka roślinnego,
  • szczypta soli himalajskiej lub morskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Przełóż do miseczki i podawaj z ulubionymi owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz