piątek, 3 lutego 2017

Nasze polskie superfoods – BURAKI




Superfoods, polskie superfoods, buraki i ich właściwości, jedząc buraki zyskujesz zdrowie, zdowe polskie warzywa, wartości buraków, sok z buraka, koktajl z buraka, właściwości zdrowotne buraków, witaminy i minerały w burakach
Coraz bardziej świadomi jesteśmy tego co jemy i to bardzo dobrze.  Często zachłystujemy się nieznanymi nam dotąd produktami pochodzącymi z innych krajów jak np. spirulina, jagody acai czy goji, algi, quinoa, orzechy kakaowca, nasiona chia i wiele innych produktów, które znaleźć możemy tylko w specjalistycznych sklepach ze zdrową żywnością. 

Ale przecież my Polacy nie gęsi i swoje superfoods też mamy. Zapominamy, że te nasze polskie proste i tanie produkty są najlepszym i najwartościowszym pożywieniem pochodzącym z naszej strefy klimatycznej, sezonowe i to one powinny być podstawą codziennej diety.
Naszym polskim bardzo wartościowym warzywem jest burak . To jest nasze superfood!
Jak często je jecie? 
A wiecie, że znajdziemy w nich cały wachlarz witamin i minerałów takich jak: witamin z grupy B, witaminę A i C, potas, sód, żelazo, magnez, cynk, wapń, fosfor, miedź, chlor, mangan, kobalt, oraz rzadziej spotykane pierwiastki w świecie roślin jak cez, rubid, bor, lit.

Jedząc buraki nie martwicie się o przytycie, są niskokaloryczne (tylko 38 kcal w 100 g produktu)  i naturalnie słodkie.
Najlepiej spożywać  je na surowo, wtedy nie tracą swych cennych składników podczas gotowania. 

Sok ze świeżo wyciśniętego buraka pomaga właściwie na wszystko.

1. Wpływa na oczyszczenie organizmu
2. Zwiększa ilość krwi i oczyszcza ją, sprawiają, że jest lepiej nasączona tlenem
3. Doskonale nawadnia i wpływa na zachowanie równowagi elektrolitowej
4. Normuje ciśnienie, pomaga zarówno w przypadku wysokiego jak i niskiego ciśnienia
5. Wzmacnia wyczerpany organizm po chemioterapii
6. Pomaga w problemach z układem pokarmowym począwszy od wrzodów, skończywszy na hemoroidach
7. Zawiera mnóstwo błonnika, który przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Pomaga 8. również w odchudzaniu J
9. Przyczynia się do poprawy zdrowia psychicznego, prawdopodobnie przez zawartość litu.
10. Polecany jest dla kobiet spodziewających się dziecka i już będących w ciąży poprzez wysoką zawartość kwasu foliowego
11. Szklanka soku to wspaniały dopuszczalny doping dla każdego sportowca J związki azotu zawarte w burakach zwiększają wydolność i wytrzymałość. Pomaga również pozbyć się zakwasów
12. Ma zdolności hamowania i cofania komórek rakowych. Zawierają antocyjany i przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki
13. Ma działanie grzybobójcze, może uchronić od choroby, a na pewno złagodzi objawy przeziębienia i grypy
14. Działa silnie zasadotwórczo. Znaczna część zjadanych przez nas produktów (mięso, pieczywo, słodycze, makarony) zakwasza nasz organizm. Jest to naturalny lek na zgagę
15. Pomaga uzyskać lśniące włosy, gładką skórę i mocne paznokcie

Najsmaczniejszy i najprostszy sok z burakiem to:
- 4 jabłka
- 4 marchewki
- 2 buraki
- woda
Potrzebować będziemy wyciskarkę wolnoobrotową lub ewentualnie sokowirówkę. Obrane i pokrojone marchewki oraz buraki i jabłka ze skórką wrzucamy do wyciskarki. Do gotowego soku  dolewamy wody wg uznania i wszystko razem mieszamy.

A koktajl to:
- 1 burak
- 1 małe awokado
- 1 mały dojrzały banan
- 2 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego
- sok z cytryny lub pomarańczy do smaku

Do naczynia miksującego wrzucamy obrany burak, awokado i banan.  Wlewamy 1 szklankę mleka i miksujemy, następnie dolewamy resztę  mleka, chwilę jeszcze miksujemy i doprawiamy sokiem z cytryny lub pomarańczy wg uznania.

Na zdrowie!

Uwaga! Buraki zawierają sporo cukru, co może spowodować gwałtowne podniesienie poziomu cukru we krwi. Muszą na niego uważać diabetycy.  Zawierają też szczawiany, które nie są wskazane dla osób cierpiących na kamicę nerkową czy reumatyzm. To nie oznacza, że te osoby nie mają go jeść w ogóle. Najlepiej wsłuchać się w swój organizm, on sam nam podpowie ile i czego potrzebuje. 

Ciąg dalszy na temat buraka nastąpi :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz