Proponuję dziś przepyszny koktajl jako zamiennik zwykłego pospolitego kakao, które nie ma zbyt wielu wartość gdy zrobimy je z mleka krowiego i słodkiego pseudo kakao typu Nesquik.
Mój koktajl to bomba witaminowa a do tego bardzo syte. Można
je zrobić jako pożywne śniadanie lub
popołudniowy deser. Świetnie nasyci i doda energii.
Będziemy potrzebować:
- 1 banan
- 1 mango
- 1 awokado
- 3 łyżki miód
- 1 łyżka karobu lub pół na pól kakao i karob
Wcześniej przygotowujemy mleko migdałowo – kokosowe.
Najlepiej zrobić je w urządzeniu miksującym wysokoobrotowym. Zyskujemy czas i
zdrowe, domowe mleko roślinne. Ilość mleka jaką dodacie do koktajlu zależy od
Was jaką chcecie mieć konsystencję. Przelewamy
mleko do innego naczynia a do urządzenia miksującego wrzucamy pokrojony
w cząstki banan, mango, awokado oraz 3 łyżki miodu, 1 płaską łyżkę karobu i 1
szklankę mleka. Miksujemy wszystko na mus, następnie dolewamy tyle mleka aby
otrzymać odpowiednią konsystencję. Można teraz spróbować i dodać więcej miodu
jeżeli ktoś chce mieć bardziej słodkie lub więcej karobu i kakao aby mieć
bardziej czekoladowe. Następnie jeszcze raz wszystkie składniki wymieszać.
Smacznego! J
czekolada plus owoce to najlepsze połączenie. uwielbiam takie desery
OdpowiedzUsuń