czwartek, 3 marca 2016

Odporność organizmu - część 1


Odporność organizmu, papryka, kiwi, cytryna,
Czas od października do kwietnia to szczególny czas dla naszego organizmu, kiedy musi bronić się przed wychłodzeniem oraz wirusami. Wszyscy dookoła narzekają na ból gardła, katar i ciągłe infekcje, ale niewielu słucha swojego organizmu. On nam daje znać, że za mało dbamy o niego, że brakuje mu potrzebnych do życia i prawidłowego funkcjonowania witamin i minerałów.
Warto w tym okresie zadbać o solidną suplementację ale przede wszystkim urozmaicić dietę
Zaopatrujemy się w przeróżne specyfiki działające zwykle tylko na objawy trwającej już infekcji. Często zapominamy o dobrodziejstwach natury i niezawodnym, profilaktycznym działaniu owoców i warzyw wzmacniających naszą odporność.
Czym urozmaicić dietę by wzmocnić odporność?
Przede wszystkim dostępnymi w sezonie warzywami i owocami
Papryka jest źródłem witaminy C potrzebnej nam bardzo przy wzmacnianiu organizmu i walce z wirusami, wzmocni naczynia i nie pozwoli przedostać się wirusom do krwiobiegu.
Najwięcej witaminy C znajdziemy w odmianach czerwonych, które zawierają także bardzo dużo beta-karotenu, czyli przeciwutleniacza chroniącego organizm chorobami, zapewniającego piękną cerę i zwalniającego proces powstawania zmarszczek. Pamiętajmy też, że czerwona papryka ma w sobie rutynę – związek wzmacniający kruche naczynka krwionośne oraz bioflawonoidy, które chronią serce i układ krążenia.
Kiwi to idealny owoc na grypowy sezon - w nim także jest sporo witaminy C chroniącej przed infekcjami. Kiwi jest też źródłem witamin z grupy B, których niedobór może powodować: anemię, stany depresyjne i problemy z przyswajaniem substancji odżywczych. Obfituje ponadto w karotenoidy, kwas foliowy oraz magnez, odpowiadający za prawidłową pracę układu nerwowego.
Warto jeść je jesienią i zimą, kiedy jest najsmaczniejsze. Nie tylko poprawi odporność, ale pomoże też wyregulować ciśnienie, wzmocni naczynka krwionośne oraz ochroni przed zaćmą, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej.
Cytryna tak naprawdę jest dobra cały rok, gasi pragnienie w upały, a w zimę syrop z miodu, czosnku i cytryny to najlepszy domowy sposób na przeziębienia. Posiada ona silne działanie bakteriostatyczne, czyli hamuje rozwój i namnażanie się bakterii. Bogata jest w polifenole, w tym rutynę, która uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych, utrudniając tym samym przenikanie drobnoustrojów do krwi. W czasie infekcji zmniejsza obrzęk śluzówki i wspomaga działanie witaminy C. Picie na czczo soku z tego owocu zmniejsza łaknienie i przyspiesza metabolizm i jest świetną alternatywą dla porannej kawy, naturalnie dodaje energii do działania.
Pigwa to kolejny sposób na przetrwanie zimy w zdrowiu Ten owoc to również bogactwo witaminy C, witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, miedzi, fosforu. Owoce działają przeciwzapalnie, tonizująco, moczopędnie, antyseptycznie i ściągająco. Zawierają też przeciwutleniacze, które chronią nas przed rozwojem groźnych chorób.
Owoców nie je się na surowo, bo są twarde i kwaśne - nieprzypadkowo nazywa się je „polskimi cytrynami” - możemy natomiast je dowolnie przerabiać – na marmolady, dodać do soku
wyciskanego w wyciskarce.
Natka pietruszki powinna często gościć na naszych stołach, można nią posypywać naprawdę wiele potraw. Wartości lecznicze pietruszki porównuje się do działania czosnku, cebuli czy kapusty. Szczególnie natka jest cennym produktem spożywczym i leczniczym – ma czterokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcza czy kapusta. By zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy zjeść łyżkę stołową natki.W pietruszce znajdziemy też takie witaminy jak prowitamina A, PP, K i z grupy B.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz