Awokado
Owoc ma gruszkowaty kształt i kremowo
zielonkawy miąższ. Uprawiane jest głównie w Ameryce Północnej, Afryce,
Azji i południowej Europie. Dojrzały owoc doskonale się rozsmarowuje i
znajduje różnorodne zastosowanie w kuchni.
A do tego ma szerokie właściwości
przeciwzapalne, doskonałe źródło glutationu, ważnego przeciwutleniacza w
profilaktyce antynowotworowej. Neutralizuje wolne rodniki, a tym samym
zmniejsza uszkodzenia komórek.
Regularne spożywanie poprawia funkcjonowanie mózgu, zwiększa pamięć i koncentrację.
Pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
Zalecany kobietom w ciąży ze względu na kwas foliowy.
Zalecany kobietom w ciąży ze względu na kwas foliowy.
Zawiera luteinę antyoksydant, który chroni
oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzący do
słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Polecane jest dbającym o wygląd skóry, gdyż pobudza produkcję kolagenu, który zapobiega zmarszczkom.
W 100 g owocu awokado znajdują się 221
kalorii, 6,3 g błonnika, 23,5 g tłuszczy jednonienasyconych, 1,9 g
białka oraz witaminy A, B1, B2, C, E, PP, K, H i kwas pantotenowy, wapń,
potas ( 35% więcej niż banan) i fosfor.
Najlepiej jeść je, gdy są
miękkie, a skórka jest wolna od plam i zasinienia. Wtedy daje się
smarować jak masło i może być jego zamiennikiem.
Po przekrojeniu warto polać sokiem z cytryny bo miąższ ciemnieje pod wpływem powietrza.
Awokado samo w sobie jest mdłe i bez konkretnego smaku należy je odpowiednio doprawić.
Przepisów i możliwości jest mnóstwo.
Ja przedstawię 3 propozycje z użyciem awokado do picia, do chleba i jako deser.
Koktajl z awokado i mango
Składniki:
-
1 dojrzałe awokado,
-
1 mango,
-
1 łyżeczka soku z cytryny,
-
0,5 szklanki zimnego mleka roślinnego,
-
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Awokado i mango obierz ze skórki, pokrój, polej sokiem z cytryny. Dodaj mleko i miód. Zmiksuj i gotowe.
Pasta kanapkowa z awokado
Składniki:
-
1 dojrzałe awokado,
-
1 mały ząbek czosnku,
-
sól, pieprz
-
sok z cytryny odrobina do smaku
-
nataka pietruszki do posypania po wierzchu
Przygotowanie:
Obierz
awokado ze skórki, pokrój, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z
cytryny oraz sól i pieprz, zmiksuj blenderem i gotowe. Na kanapce posyp
natką pietruszki.
Czekoladowy mus z awokado
Składniki:
-
1 dojrzałe awokado,
-
2 łyżeczki karobu,
-
2-3 łyżki syropu klonowego,
-
2 łyżki mleka roślinnego,
-
szczypta soli himalajskiej lub morskiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Przełóż do miseczki i podawaj z ulubionymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz