Bycie eco najlepiej
rozpocząć od swojego organizmu i zadbać o to aby go nie obciążać
toksynami, których pełno w naszym życiu. Nie na wszystko mamy wpływ ale
nie mówmy, że nie mamy wpływu w ogóle na to co jemy, co używamy na co
dzień dogadzając swojemu ciału wewnętrznie i zewnętrznie.
Zacznijmy od tego, aby jeść czyste owoce i warzywa, pozbywając się z nich bakterii i pestycydów.
Sposób jest tani i
prosty. Na początku może to wydawać się uciążliwe ale warto spróbować,
potem to stanie się tak zwyczajnym mechanizmem, że świadomie nie zjemy
owoców lub warzyw wcześniej ich nie oczyściwszy z chemii.
Na początek zaopatrzmy się w duże opakowania sody oczyszczonej tzn. kilogramowe i kwasku cytrynowego.
1 kg sody oczyszczonej można kupić za 5 – 7 zł np. na allegro.
1 kg kwasku cytrynowego to koszt ok. 8 – 10 zł lub ocet jabłkowy 1 litr 12 zł, ale kwasek wystarczy na dłużej i jest tańszy.
Pierwszy krok → zaczynamy od usuwania bakterii – woda odczyn kwaśny
Na 1 litr wody sypiemy 2 łyżki kwasku cytrynowego lub 1/2 szklanki octu jabłkowego.
Moczymy warzywa i owoce około 2-3 min.
Drugi krok → usuwamy pestycydy – woda odczyn alkaliczny
Na 1 litr wody sypiemy 1 łyżkę sody oczyszczonej i moczymy również 2-3 min.
Tak oczyszczone warzywa i owoce płuczemy czystą wodą. I gotowe!
W ten sposób gdy nie
stać nas na ekologiczne warzywa i owoce lub nie mamy do nich dostępu
możemy, zajadać z marketu, bo lepiej zjeść takie oczyszczając je, niż
nie jadać w ogóle tłumacząc się, że są pryskane i niezdrowe.
Bardzo przydatne porady, na pewno będę stosować od teraz kupując owoce. Myślę też aby bardziej ekologicznie sprzątać dom czy dbać o naczynia. Nie mam jednak czasu sama robić środków dlatego zastanawiam się nad kupieniem takiego płynu do naczyń https://ludwikekologiczny.pl/ludwik-ekologiczny-plyn-do-mycia-naczyn/ . Jest na pewno bezpieczny i przyjazny dla środowiska a do tego skuteczny.
OdpowiedzUsuń