Kasza jaglana jest nazywana Królową kasz gdyż jako jedyna działa na
nasz organizm alkalizująco, dzięki czemu oczyszcza z toksyn, działa
antydepresyjnie, antyrakowo, wzmacniając układ odpornościowy. Jej
jedzenie szczególnie dobre jest podczas przeziębienia gdyż usuwa z
organizmu nadmiar śluzu.
Nie zawiera glutenu więc jest idealna dla osób na diecie
bezglutenowej, ma za to dużo białka, witamin z grupy B oraz cennych
aminokwasów, minerałów takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo,
antyoksydantów oraz lecytynę.
Składniki:
dla 3 osób
- 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
- 3 duże jabłka
- 1-2 banany
- garstka żurawiny
- garstka rodzynek
- miód
Żurawinę i rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, żeby zmiękły
godzinę wcześniej. Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem, żeby
zniwelować goryczkę, wylać i nalać świeżą do gotowania. Gotować 15 min.
w lekko osolonej wodzie, można dodać odrobinę masła klarowanego. Po
ugotowaniu odstawić, pokroić obrane jabłka w małą kosteczkę a banany w
talarki.
Nałożyć na talerze kasze ozdobić pokrojonym jabłkiem, bananem oraz żurawiną i rodzynkami, a następnie polać cienko miodem.
Smacznego!;-)
Wygląda smakowicie ;-)
OdpowiedzUsuń