Tego soku nie trzeba słodzić, natura osłodziła go wyjątkowo dobrze.
Składniki:
(duża porcja dla całej rodziny)
– 10 -15 sztuk marchewek
– 1-2 buraki
– 6-8 dużych jabłek
Jeżeli warzywa nie są ekologiczne najpierw poddajmy je kąpieli oczyszczającej z pestycydów i bakterii.
Najpierw wrzucamy
wszystkie składniki do ciepłej wody (około 20 stopni) z sodą
oczyszczoną. W tej temperaturze soda dobrze się rozpuści i moczymy kilka
minut max 5 min. Potem wkładamy składniki do kąpieli z odrobiną
ekologicznego octu jabłkowego. Można go kupić w Rossmanie lub w sklepach
ze zdrową żywnością albo zrobić samemu. Wystarczy 5 min. Następnie
płuczemy wszystko czystą wodą. Marchewki i buraki obieramy ze skórki (
nie jest to konieczne gdy robimy sok w wyciskarce specjalnie
przeznaczonej do robienia soków i koktajli), buraki kroimy na kawałki,
żeby zmieściły się do wyciskarki, marchewki mogą być w całości.
Jabłka kroimy na ósemki i nie oczyszczamy z pestek one też nam są potrzebne do zdrowia.
Wszystko wymieszać, można dodać płaską łyżeczkę wit. C w proszku, wtedy witaminy tak szybko się nie utlenią.
Smacznego! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz