Przedstawiam dziś szybkie danie obiadowe, sycące i zdrowe ze względu na natkę pietruszki, czosnek i zdrowy olej zimnotłoczony.
Pietruszka jak wiadomo to skarbnica witamin i minerałów.
Łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie,
pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Zawiera olejek eteryczny, którego
główne składniki to apiol i mirystycyna. Obie substancje to dobre środki
dezynfekujące i moczopędne.
Zielone listki poprawiają trawienie, przynoszą ulgę przy gwałtownej fermentacji w jelitach, odtruwają organizm.
Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Także dziewczyny w pietruszce siła! ;-)
Nać pietruszki doskonale wzmacnia – w 100 g jest 5 mg żelaza i 177 mg witaminy C (więcej niż w cytrusach). Świetnie wpływa na wzrok i cerę, bo ma aż 5510 µg beta-karotenu i 3,1 mg witaminy E. Natka obfituje też w kwas foliowy (170 µg), a ponadto w sole mineralne: magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź i mangan. Także dziewczyny w pietruszce siła! ;-)
A czosnek - wiadomo nie od dziś, że to naturalny antybiotyk i przepędzi wirusy i bakterie gdzie pieprz rośnie. ;-)
Olej do tej potrawy wyłącznie tłoczony na zimno, polecam rzepakowy z wit. E i kwasami Omega-3.
To wersja dla wegan, a dla tych, którzy
bez mięsa nie mogą żyć polecam poddusić na patelni pokrojoną w drobną
kostkę pierś z kurczaka albo z indyka razem z cebulką, doprawić solą
morską lub himalajską oraz pieprzem i gotowe.
Składniki:
– makaron pełnoziarnisty
– nać pietruszki (ja na 3 osoby dałam 2 duże pęczki natki)
– spory ząbek czosnku
– sok wyciśnięty z połówki cytryny
– olej rzepakowy tłoczony na zimno
– kawałek piersi z kurczaka lub indyka
– cebula
– olej kokosowy rafinowany, bezzapachowy do podduszenia na patelni mięsa
– sól himalajska lub morska, pieprz
Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Dla
nie wegan: Kroimy drobno mięso i cebulę, następnie dusimy na oleju
kokosowym na patelni pod przykryciem aż wszystko będzie miękkie. W
międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem i kilka razy mieszamy.
Następnie przygotowujemy pesto.
Kroimy
natkę pietruszki wrzucamy do pojemnika od blendera, dodajemy pokrojony w
plasterki ząbek czosnku, sok wyciśnięty z połówki cytryny, olej
rzepakowy (na oko) i sól himalajską.
Wszystkie składniki blendujemy i gotowe.
Makaron
po odcedzeniu wrzucamy z powrotem do garnka w którym się gotował i
mieszamy razem z pesto. Nakładamy na talerze i posypujemy mięsem z
cebulą.
Dla
mocno zapracowanych mięso z cebulą można też zastąpić bardzo dobrej
jakości aromatyczną szynką. Pokroić ją w drobną kostkę i posypać na
makaron.
Smacznego! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz