Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-
1 szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane górskie)
-
1 szklanka mąki jaglanej (zmielona sucha kasza jaglana)
-
woda
-
jajko
-
szczypta soli morskiej lub himalajskiej
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 łyżka ksylitolu
-
truskawki mrożone lub świeże
-
nasiona chia
-
czekolada
-
syrop klonowy
-
olej np. ryżowy
Truskawki mrożone lub w sezonie świeże
zmiksować z 2-3 łyżeczkami nasion chia i ksylitolem. Odstawić do
lodówki na kilka godzin. Ja zrobiłam mus rano aby mieć gotowy do
naleśników na wieczór. W misce wymieszać wszystkie suche składniki,
dodać jajko i wody tyle aby masa miała konsystencję gęstszą niż przy
zwykłych naleśnikach oraz 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki dobrze
wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 min. Czekoladę rozpuścić z
wodą w garnuszku na płynną. Smażyć placki o wielkości około 10 cm.
Polać musem truskawkowym, czekoladą i syropem klonowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz