sobota, 17 grudnia 2016

ZDROWE PIERNIKI BOŻONARODZENIOWE

pierniki, zdrowe pierniki, pierniki bożonarodzeniowe, pieczone pierniki z daktyli i płatków owsianych
Czas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia to bardzo aromatyczny czas.
W kuchni przeplatają się pyszne zapachy.
Nie może zabraknąć również zapachu przyprawy piernikowej. To nieodłączny zapach świątecznej atmosfery. Nadszedł czas na aromatyczne i zdrowe pierniki, zabierzmy się więc do pracy.

Składniki:
na około 25-30 pierników
- 2 szklanka płatków owsianych zmielonych na drobno w mikserze
- 1 szklanka otrębów owsianych
- duża garść daktyli zmielonych w mikserze na pastę
-  2 łyżki karobu

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - szczypta soli morskiej lub himalajskiej
- 2 łyżki przyprawy piernikowej bez chemii do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością

- 1 wiejskie jajko od szczęśliwej kury
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- pół szklanki miodu płynnego
- pół łyżeczki wanilii ekologicznej do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością

Do miski wsypujemy zmielone płatki owsiane, otręby, karob, sodę sól, przyprawę piernikową i wszystko mieszamy.
Następnie dodajemy zmielone daktyle oraz jajko, olej i miód. Dokładnie wyrabiamy masę ręką.
Następnie nabieramy małą porcję masy na zwilżoną zimną wodą dłoń, turlamy robiąc kulkę i rozpłaszczamy ją.
Pierniki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze ok. 140- 150 stopni przez 30 min. Warto po 20 min. zajrzeć i zobaczyć czy się spód nie podpieka za bardzo. Wszystko zależy od pieca.
Pierniki powinny być chrupiące.
Można zrobić kilka dni przed świętami i trzymać w naczyniu próżniowym albo blaszanym pudełku a najlepiej zamknięte na kłódkę aby doczekały świąt ;-)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz