Święta tuż tuż... Najwyższa pora pomyśleć o tym co będzie na naszym świątecznym stole.
Nie ma Świąt bez mnóstwa słodkości, oby były nie tylko smaczne ale i zdrowe. Te praliny są przepyszne u mnie co roku pojawiają się na Święta.
Składniki:
- 2 szklanki orzechów laskowych
- 2 szklanki daktyli namoczonych na przynajmniej 2 godziny
- garść migdałów namoczonych na noc obranych ze skórki i
zmielonych (jak ktoś robi mleko migdałowe można wykorzystać to co
zostało po jego produkcji)
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (ekologicznej)
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- szczypta soli morskiej
- do obtoczenia pralin korab lub wiórki kokosowe wrzucę
Orzechy laskowe zmielić w blenderze lub thermomixie. Daktyle
odcedzić i odcisnąć z wody, dodać do orzechów razem z przyprawą
piernikową, skórka z otartej
pomarańczy oraz solą morską. Wszystko zmielić na kleista masę.
Formować małe kulki, po czym obtoczyć je w korabie a część w wiórkach kokosowych.
Przechowywać w lodówce w dużym słoiku zakręconym około 2 tygodni ale któż by tyle wytrzymał ;-)
Można zrobić je więc kilka dni przed świętami.
Smacznego! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz