piątek, 29 kwietnia 2016

Pasta z fasoli z pieczoną papryką

pasta z fasoli z pieczoną papryką, pasta do chleba, wegetariańska pasta do smarowania chleba, na kolację, na śniadanie
Pasta z fasoli z pieczoną papryką - kobietaiecozycie.blogspot.com
Aby kanapki nie były nudne polecam całkiem tanią pastę z fasoli o naprawdę oryginalnym smaku dzięki wędzonej słodkiej papryce. Nie dość, że zdrowa to naprawdę sycąca i pyszna. Z tego przepisu wyjdzie spory słoiczek pasty dla 3-4 osób na śniadanie lub kolację.
Do tego warto dodać ulubione warzywa lub sałatkę.

 Składniki:
  • 1 szklanka suchej fasoli białej
  • 1 szklanka suchej fasoli czerwonej

  • 2 duże papryki czerwone
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • sól i pieprz
  • odrobina oleju ryżowego dla lepszej konsystencji pasty
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć razem białą i czerwoną na ok. 10 godz. w zimnej wodzie. Następnie przepłukać i wsypać do wrzącej, osolonej wody i gotować do miękkości.
W tym czasie rozłożyć na blachę papier do pieczenia i upiec 2 papryki w piecu. Około 30 min. w 220 st. C. Po ostudzeniu papryki zdjąć skórkę. Z upieczonej papryki skórka schodzi bardzo łatwo.
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i miksować do uzyskania kremowej, gładkiej masy. Polecam zakupić w sklepie ze zdrową żywnością wędzoną paprykę słodką, smak i zapach zniewalający. ;-). Smacznego!:-)

1 komentarz:

  1. Taka pasta z fasoli z pieczoną papryką brzmi świetnie na śniadanie czy kolację, dodaje energii i wartości odżywczych. Do takiego posiłku idealnie pasuje filiżanka świeżo parzonej kawy, która nie tylko pobudza, ale też uzupełnia przyjemny rytuał jedzenia. Warto wybierać wysokiej jakości ziarna z palarnia kawy, które mają pełniejszy smak i aromat, dzięki czemu każdy posiłek staje się bardziej satysfakcjonujący.

    OdpowiedzUsuń