![]() |
Domowe ogórki małosolne - kobietaiecozycie.com |
Lato ma wiele zapachów, dla mnie jednym z
ulubionych jest zapach domowych ogórków małosolnych pachnących w kuchni.
Teraz najlepszy moment aby takie sobie zrobić i cieszyć się smakiem
swojskich, zdrowych ogórków bez chemii oraz sokiem z ich kiszenia. Soku
nie wylewamy tylko po zjedzeniu wszystkich ogórków zlewamy go do
mniejszych słoiczków lub butelek i przechowujemy w lodówce. Sok z
ogórków to skarbnica zdrowia - witamin, minerałów oraz jest naturalnym
probiotykiem. Nasze jelita będą bardzo wdzięczne za codzienną porcję
probiotyków, wystarczy 1/2 szklanki.
Do zakiszenia ogórków będą nam potrzebne:
- 2 kg ogórków gruntowych małych
- 7 - 8 zabków czosnku
- korzeń chrzanu i liście
- parę gałązek kopru
- 4 litry wody przegotowanej gorącej ( najlepiej przefiltrowanej)
- 4 łyżki soli himalajskiej lub kamiennej niejodowanej
- 2 słoje
- gaza i gumka recepturka
Ogórki dokładnie umyć i odkroić końcówki. Duże
słoje wyparzyć. Ząbki czosnku obrać i przekroić na pół. Koper i liście
chrzanu umyć, korzeń chrzanu obskrobać i umyć. Ogórki układać w słoju na
przemian z koprem, liśćmi, chrzanem i czosnkiem. Przygotować zalewę z
gorącej wody i soli ( na litr wody wsypać 1 łyżkę soli). Dobrze
wymieszać aby sól się rozpuściła. Zalać ogórki zalewą aby wszystko było
pod wodą. Słoje przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
Smacznego! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz