piątek, 17 czerwca 2016

KALAFIOR Z SEZAMEM I KOPERKIEM


kalafior z sezamem i koperkiem
Kalafior z sezamem i koperkiem - kobietaiecozycie.blogspot.com

Wiosną i latem największą ochotę mamy na dania lekkie, kompozycje z warzyw i owoce. O tej porze roku nie może zabraknąć na polskim stole kalafiora i koperku, którego ja  teraz szczególnie sypię obficie na ziemniaki i dodaję do zup. Kalafior z sezamem i koperkiem może być sam w sobie daniem, bo jest bardzo syty, można go dodać do drugiego dania obiadowego, dorzucić do sałatki lub wziąć ze sobą do pracy w pudełku do żywności tzw. lunchbox.  Warto więc od razu zrobić większą porcję.
Będzie nam potrzebne:
- 1 lub 2 kalafiory
- 2 jajka
- bułka tarta
- ziarna sezamu

- koper
- sól himalajska lub morska, pieprz
- masło klarowane do smażenia

Różyczki kalafiora gotujemy w osolonej wodzie lub najlepiej na parze do miękkości al dente czyli nie bardzo miękki bo będzie nam się rozwalał. Po ugotowaniu chwile ostudzić i następnie obtaczamy go w roztrzepanym z sola i pieprzem jajku, potem w bułce tartej zmieszanej razem z sezamem najlepiej pół na pół. Roztapiamy na gorącej patelni masło klarowane i  smażymy na złoty kolor. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem, na koniec obsypujemy koperkiem. Smacznego!:-)
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz