wtorek, 16 sierpnia 2016

Makaron z cukinią

Makaron z cukinią, dania z cukinią, cukinia na obiad i kolację, cukinia w kuchni; co zrobić z cukini


Sezon na cukinię w pełni. To warzywo nadaje się do wielu potraw. Jest dla mnie jednym z ulubionych smaków dzieciństwa w postaci smażonych placków.
Niektórzy też nazywają cukinię kabaczkiem, to zależy od regionu Polski, w sklepach najczęściej można spotkać zieloną a u działkowiczów żółtą.
Cukinia jest warzywem lekkostrawnym o wielu wartościach odżywczych, zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Idealna jest do wprowadzania diety rozszerzonej dla małych dzieci, dla osób z problemami żołądkowymi, dla osób dbających o figurę i zdrową dietę.
Cukinia z makaronem może być daniem obiadowym jak i na kolację.
 
Potrzebujemy:
  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • pieprz
  • olej ryżowy do smażenia
  • makaron pełnoziarnisty

    Makaron gotujemy tak jak na opakowaniu. Cukinię po umyciu kroimy w drobniutką kostkę a czosnek można przecisnąć przez praskę lub też drobno pokroić. Do patelni wlewamy olej. Gdy już patelnia jest gorąca wrzucamy pokrojony na drobno czosnek chwilę podsmażamy, dodajemy cukinię i dusimy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Część cukinii można pozostawić w kostkach a część przygnieść łyżką na drobniejszą masę. Podawać z makaronem. Smacznego! ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz