poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Makaron z pesto z jarmużu

Dania główne, Food Blogs makaron z pesto z jarmużu, makaron z pesto, pesto z jarmużu, jarmuż, awokado  

W tak piękne letnie dni nie chce się spędzać zbyt dużo czasu w kuchni na gotowaniu. Chce się zjeść lekko, smacznie ale i szybko. To danie nie zabierze dużo czasu, najdłużej trwa gotowanie makaronu a to przecież chwila. Jak wszystkie moje dania również te jest proste w przygotowaniu, zdrowe i nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację.



Potrzebne będzie:
  • makaron
  • kilka gałązek jarmużu
  • dojrzałe miękkie awokado
  • sól himalajska, pieprz
  • ulubione zioła u mnie: zioła włoskie
  • sok wyciśnięty z cytryny do smaku około 2 łyżki
  • olej ryżowy


Gotujemy swój ulubiony makaron w osolonej wodzie i w tym czasie przygotowujemy pesto. Potrzebny nam będzie blender i pojemnik do blendowania.
Wrzucamy do pojemnika jarmuż ( tylko listki), obrane i pokrojone awokado, przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i trochę oleju. Wszystko blendujemy a następnie próbujemy czego dodać więcej do lepszego smaku.
Po odcedzeniu ugotowanego makaronu wrzucamy go do garnka, w którym się gotował i mieszamy z pesto. Gotowe. Smacznego! ;-)

1 komentarz:

  1. Ostatnio kupiłam gotowe pesto, teraz chętnie zrobię według przepisu. ;-)

    www.simplywithpassion.pl

    OdpowiedzUsuń