poniedziałek, 31 października 2016

Śniadaniowy pudding dyniowy



dynia, pudding z dyni, danie z dyni, podwieczorek z dyni, śniadanie z dyni
Sezon na dynię trwa … Rozsmakujmy się w niej bo to samo zdrowie.
Dynia:
- jest źródłem „dobrych” węglowodanów,  takich które szybko nie podnoszą poziomu cukru we krwi;
- działa przeciwzapalnie;
- zawiera beta-karoten, niezbędny dla zdrowia oczu;
- zawiera L tryptofan,  który powoduje, że czujemy się szczęśliwi, zapobiega depresjom i stanom przygnębienia w okresie jesienno-zimowym;
- jest  doskonałym źródłem  błonnika;
- działa uodparniająco;
- dba o skórę dzięki beta-karotenowi

Dziś przepis na prosty dwuskładnikowy pudding śniadaniowy lub deser, jak kto woli.

Będziemy potrzebować:

- dynię i bardzo dojrzałe mango

Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Będziemy ją piec więc potrzebujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy na niej dynię i wkładamy do nagrzanego do 180oC  piekarnika  i pieczemy do miękkości. Po 20 – 25 min. warto sprawdzić widelcem czy już miękka.  Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gdy dynia jest już miękka wyjmujemy ją z pieca i odstawiamy do ostudzenia, a następnie łączymy z mango i miksujemy blenderem na gładki mus.  Może być to całościowe danie lub baza do innych śniadaniowych przepisów lub słodkości. Smacznego! ;-)

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne połączenie dyni z mango :)
    Miłego weekendu,
    DaisyLine

    OdpowiedzUsuń