Zawiera same dobroczynne składniki aby
odżywić nas i dodać energii.
Kakao jakie zazwyczaj podaje się
dzieciom w przedszkolach, szkołach czy w niektórych domach nie ma
nic wspólnego ze zdrowiem. Zazwyczaj jest robione na mleku krowim,
które nadaje się dla cieląt, zakwasza organizm i zaflegmia oraz
jest pełne trupów bakterii powstałych po pasteryzacji a to w
okresie jesienno – zimowym nie najlepsza metoda na budowanie
odporności.
Do tego używane jest kakao typu
Puchatek, Nesquik a te produkty nie mają zbyt wiele wspólnego ze
zdrowym pełnowartościowym produktem nadającym się dla dzieci oraz
dorosłych. W składzie Nesquika znaleźć można cukier, emulgator
czy aromat, które nie są dopuszczone do stosowania w kakao. Reklama
tego napoju została zaskarżona gdyż zawierała nieprawdziwe
informacje co do prezentowanego produktu i tym samym wprowadzała
konsumentów w błąd. Produkt
jest więc tylko produktem do sporządzania napoju z dodatkiem kakao,
nie zaś kakao samym
w sobie.
Nie wiem jak Wy
ale ja mam serdecznie dosyć produktów udających jedzenie czy
picie.
Za dużo wokół
nas tego chłamu.
Zrobię swoje
kakao ze zdrowych produktów, wtedy będę wiedziała co piję.
Kasza jaglana
posłuży nam do zrobienia mleka jaglanego.
Mleko takie będzie
pełne witamin i minerałów. Będzie alkalizować nasz organizm,
odflegmiać przy kaszlu. Kasza jaglana jest produktem lekkostrawnym i
bez glutenu, a do tego ma właściwości przeciwzapalne i
antywirusowe.
Kakao, na które
niektórzy mogą być uczuleni zastąpimy karobem gdyż ma więcej
wartości odżywczych, witamin i minerałów.
Drzewo karobowe
rośnie w krajach o ciepłym klimacie, m. in. w południowej części
Portugalii, południowej Hiszpanii, czy na wyspach Sardynii i
Sycylii, a także w Grecji. Ma jadalne strąki z ziarnami, nazywane
potocznie „chlebem świętojańskim” lub „chlebem świętego
Jana”.
Karob ekologiczny,
jest produktem w 100% naturalnym, nie zawierającym żadnych
konserwantów, sztucznych barwników czy nawet cukru. W smaku i z
zapachu zbliżony do czekolady, ale nie zawiera on kofeiny,
teobrominy czy kwasu szczawianowego (który zawiera np. kakao).
Bogaty w węglowodany i taniny.
Karob, to naturalne źródło minerałów, w tym między innymi żelaza, wapnia, magnezu i fosforu oraz witamin A, D i E oraz tych z grupy B, w tym witaminę B1, B2 i B3. Karob zawiera jedynie naturalne cukry jest pełnowartościowym, zamiennikiem kakao, kawy czy czekolady. Ekologiczny karob, jest produktem od razu gotowym do użycia.
Karob, to naturalne źródło minerałów, w tym między innymi żelaza, wapnia, magnezu i fosforu oraz witamin A, D i E oraz tych z grupy B, w tym witaminę B1, B2 i B3. Karob zawiera jedynie naturalne cukry jest pełnowartościowym, zamiennikiem kakao, kawy czy czekolady. Ekologiczny karob, jest produktem od razu gotowym do użycia.
Aby osłodzić
sobie życie i nasze kakao dodamy kilka suszonych daktyli.
Daktyle są bardzo
bogatym źródłem cukrów prostych. Oznacza to, że dostarczają tej
energii, która jest najszybciej przyswajana przez organizm.
Daktyle są
bogatym źródłem żelaza, fosforu i magnezu oraz wielu witamin,
zawierają tez sporo błonnika.
I co nadal macie ochotę na Nesquika? Ja NIE!!!
Zatem
przestępujemy do przygotowania pysznego i zdrowego kakao.
(2-3 porcje)
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka karobu
- 8 - 10 suszonych daktyli
- szczypta soli himalajskiej
- wody
Daktyle
moczymy kilka godzin wcześniej w ciepłej wodzie, następnie
odsączamy i sprawdzamy czy nie ma w nich pestek. Kasze jaglaną
płuczemy w zimnej wodzie ze 2-3 razy, a następnie zalewamy na
chwilę wrzątkiem. Wylewamy wodę i wlewamy świeżą, najlepiej
przefiltrowaną, około 1,5 – 2 szklanki. Gotujemy ze szczyptą
soli do miękkości. Gdy już kasza jest miękka dolewamy około 2 -
3 szklanki wody, wrzucamy daktyle i 1 łyżeczkę karobu. Wszystko
razem mieszamy i podgrzewamy aby mieć gorące kakao. Po podgrzaniu
przelewamy do naczynia miksującego o wysokich obrotach i miksujemy
na gładko, w razie potrzeby dolewamy jeszcze więcej gorącej wody w
zależności od tego czy chcemy mieć rzadkie czy gęściejsze kakao.
Smacznego! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz