Pudding chia to śniadanie dla zabieganych
bo robi się je wieczorem a rano gotowe wyciąga z lodówki. Mleko roślinne
można kupić gotowe lub zrobić je samemu.
Do przygotowania puddingu chia będzie potrzebne:
-
garść migdałów
-
2 łyżki wiórków kokosowych
-
2 szklanki wody przegotowanej
-
szczypta soli himalajskiej
-
1 łyżeczka słodu np. syrop z agawy lub klonowy
-
3 łyżki nasion chia
-
kilka truskawek lub innych owoców sezonowych
Migdały namaczamy w letniej
wodzie na około 2-3 godz. po tym czasie obieramy ze skórki. Migdały, 2
łyżki wiórków i szczyptę soli himalajskiej oraz 1/2 szklanki wody
miksujemy w urządzeniu miksującym np. Thermomix lub w blenderze, potem
dolewamy resztę wody i jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe mleko
przecedzamy przez sitko lub gazę.
Aby przygotować z takiego mleka
pudding dokładamy łyżeczką słodu i dobrze mieszamy, następnie wsypujemy 3
łyżki nasion chia, mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Rano wyjmujemy z lodówki, obsypujemy truskawkami i śniadanie gotowe. Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz