Kolejny
przepis na cukinię, bardzo szybki i smaczny. Może być to przekąska na
co dzień, na imprezę, na nagłą wizytę gościa lub dodatek do dań
głównych.
Potrzebujemy:
-
1 cukinię
-
masło
-
sól himalajska, pieprz
-
ulubione przyprawy, u mnie zioła włoskie
Dużą blachę obkładamy papierem do pieczenia i włączamy piekarnik na 180 o C
Cukinię
kroimy w plastry około 1,5 cm przyprawiamy i układamy na każdym kawałku
odrobinę masła. Wkładamy blachę do pieca i pieczemy do zrumienienia
sprawdzając co jakiś czas tak około 30 min. Smacznego! ;-)
Kradnę przepis i dziś piekę cukinie :) zastanawia mnie tylko, czy ona upiekłaby się dobrze bez tego masła?
OdpowiedzUsuńMasło nadaje pewnego aromatu i fajnie rozpływa się po krążku, można dodać zamiast niego kilka kropel oliwy, ale najważniejsze są tu zioła to one nadadzą konkretnego smaku, a te włoski bardzo mi zasmakowały.
OdpowiedzUsuńWczoraj wypróbowałam przepis z wspomnianą przez Ciebie oliwą. Było pyszne :) chociaż może faktycznie z masła wydobyłoby się więcej aromatu.
UsuńAle pyszności *.*
OdpowiedzUsuńhttp://chrupacz-poranny.blogspot.com/
Gdy zobaczyłam miniaturkę pierwszego zdjęcia, myślałam, że to małe pizzerki ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://poranekzksiazka.blogspot.com/