poniedziałek, 12 września 2016

Cukinia z pieca

cukinia z pieca; pieczona cukinia, pomysł na cukinię; co zrobić z cukinii 

Kolejny przepis na cukinię, bardzo szybki i smaczny. Może być to przekąska na co dzień, na imprezę, na nagłą wizytę gościa lub dodatek do dań głównych.

Potrzebujemy:
  • 1 cukinię
  • masło
  • sól himalajska, pieprz
  • ulubione przyprawy, u mnie zioła włoskie



cukinia z pieca; pieczona cukinia, pomysł na cukinię; co zrobić z cukinii

Dużą blachę obkładamy papierem do pieczenia i włączamy piekarnik na 180 o C
Cukinię kroimy w plastry około 1,5 cm przyprawiamy i układamy na każdym kawałku odrobinę masła. Wkładamy blachę do pieca i pieczemy do zrumienienia sprawdzając co jakiś czas tak około 30 min. Smacznego! ;-)


5 komentarzy:

  1. Kradnę przepis i dziś piekę cukinie :) zastanawia mnie tylko, czy ona upiekłaby się dobrze bez tego masła?

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło nadaje pewnego aromatu i fajnie rozpływa się po krążku, można dodać zamiast niego kilka kropel oliwy, ale najważniejsze są tu zioła to one nadadzą konkretnego smaku, a te włoski bardzo mi zasmakowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj wypróbowałam przepis z wspomnianą przez Ciebie oliwą. Było pyszne :) chociaż może faktycznie z masła wydobyłoby się więcej aromatu.

      Usuń
  3. Ale pyszności *.*
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdy zobaczyłam miniaturkę pierwszego zdjęcia, myślałam, że to małe pizzerki ;-)

    http://poranekzksiazka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń